Activiteiten in Lissabon

Wat kun je doen in Lissabon? Op deze pagina vind je een activiteiten overzicht. Via GetYourGuide kun je diverse tours & attracties boeken. Ook vind je er ‘Skip the Line’ tickets zodat je rijen kunt vermijden bij de meest populaire attracties.

Lissabon is meer dan alleen een warm klimaat, de bekende Fado en lekker eten. Deze veelzijdige stad aan de rivier de Taag biedt zowel cultuurliefhebbers als citytrip guru’s heel veel cultuur, gezelligheid en vele interessante activiteiten en bezienswaardigheden. En leuke restaurantjes met lekker eten natuurlijk.

Enkele honderden jaren geleden was Lissabon niet veel meer dan wat overblijfselen van een stad na een heftige aardbeving en branden. De stad werd gedeeltelijk weer herbouwd en daarom heb je nu een schitterende combinatie van oude en nieuwe architectuur in het centrum. Verdwaal door de kronkelende straatjes, maak prachtige foto’s van de vele gevels met beschilderde tegeltjes en geniet van het uitzicht op de monding van de Taag op een van de vele terrasjes die het centrum te bieden heeft. 

Uiteraard kunnen shopaholics ook goed aan hun trekken komen in de binnenstad die uiteenlopende winkeltjes en shopping malls bezit. De Portugese hoofdstad leent zich ook goed om op de fiets te verkennen. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijfjes die fietsen aanbieden of je kunt onder begeleiding van een (Nederlandstalige) gids op toer gaan door deze bruisende stad.

De wijk Alfama; bakermat van de Fado

De oudste wijk van Lissabon is Alfama, dat precies tussen het bekende Castelo de São Jorge oftewel het Sint-Joris kasteel op de heuvel ligt en de rivier de Taag. Het is de oude Arabische wijk met smalle, oude straatjes waar de fado is ontstaan.

Heden ten dage vind je hier dus nog steeds die typische Portugese cafeetjes waar ’s avonds naar hartenlust de fado wordt gezongen. De befaamde fadozangeres Amalia Rodrigues komt ook uit deze wijk en je kunt nu nog steeds haar voormalig huis bezoeken aan de rue de São Bento 193. Alfama staat ook bekend om de vele terrasjes die in het Portugees miradouros worden genoemd en natuurlijk het Fadomuseum, een grote trekpleister voor veel mensen uit Portugal zelf, maar ook voor veel buitenlandse toeristen. 

Lissabon per fiets

Wil je Lissabon anders beleven dan de ‘gemiddelde’ toerist, dan is een tour met BajaBikes een leuke optie. Met hen kun je op de fiets de stad ontdekken, in gezelschap van een Nederlandse gids.

Loop je liever, dan kun je ook kiezen voor de wandeltour van Bajabikes. Een tour kun je thuis al online boeken. Eventuele fietsverhuur, gids, helm, een lokaal hapje en drankje zijn bij de prijs inbegrepen. Op de fiets of te voet zie je toch weer andere leuke dingen die je met het openbaar vervoer gemist zou hebben. Bezoek Baja Bikes en boek online. Lees op deze pagina meer over fietsen in Lissabon.

Castelo de São Jorge

Zoals hierboven genoemd is het Sint-Joris kasteel natuurlijk ook een aanzienlijke trekker als je in Lissabon vertoeft. De Portugese hoofdstad is op zeven heuvels gebouwd en op een daarvan prijkt dit indrukwekkend kasteel inclusief kantelen, wachttorens en kanonnen. Trappen leiden naar het hoogste punt waar je een magnifiek uitzicht hebt over de stad. Een must-do als je in Lissabon bent!

Parque das Nações

Als je dan toch in de Portugese hoofdstad bent, vergeet dan niet de bus te nemen naar het voormalige Expo park, Parque das Naçoes dat op ongeveer zes a zeven kilometer ten noorden van de hoofdstad ligt. De rit er naar toe gaat door arme buitenwijken van Lissabon, maar als je eenmaal uit de bus stapt, kom je in een hele andere wereld terecht. 

Spuitende fonteinen en parken met palmbomen en kunstwerken rondom het Oceanarium zullen je verbazen en natuurlijk ook het grootste aquarium van Europa zelf. Vanuit het Oceanarium kun je door een tropische tuin lopen langs het water en kom je op de verschillende paviljoenen uit waar je allerlei proeven kunt doen zoals zelf ervaren hoe het voelt om op een spijkerbed te liggen of zelf muziek te maken met allerlei stukken hout. Bovendien is er een kabelbaan met mooi uitzicht die je over het water naar de andere kant van het park brengt. 

Meer informatie over de bezienswaardigheden van Lissabon vind je op deze pagina.