Bezienswaardigheden in Lissabon

Hieronder volgt een korte selectie van de bezienswaardigheden die u bij een bezoek aan Lissabon zeker niet mag missen. Wilt u meer informatie en dit ook tijdens uw reis gemakkelijk kunnen naslaan? Dan kunt hier terecht voor het aanschaffen van een reisgids. Reisboekhandel De Zwerver heeft veel goede reisgidsen, en een webshop.

De wijk Alfama

Alfama is de oude binnenstad van Lissabon. Hoog op een heuvel vindt u de schattigste oude steegjes en de beste restaurants. Ook zijn er veel kerken te bezichtigen. Om helemaal in authentieke sferen te komen kunt u tram 28 pakken. Deze oude maar dappere tram (Tram Eléctro) helpt u de soms nogal stijl lopende hobbelwegen op te komen. Er zijn ook tours door Alfama te boeken, met uitleg van een gids.

Castelo de São Jorge

Vlakbij Alfama, op de hoogste heuvel van de stad, ligt het Castelo de São Jorge (of in het Nederlands ook wel het Kasteel van Sint Joris). Vanaf hier heeft u prachtig uitzicht over heel Lissabon en alleen daarom al is het een bezoek meer dan waard. Het kasteel is charmant in zijn eenvoud en heeft relatief sobere uitstraling. De fundamenten van het kasteel dateren dan ook al uit de 6e eeuw voor Christus. Samen met de brug (Ponte 25 de Abril) één van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Lissabon.

Bélem

Naast Alfama mag de Lissabon-bezoeker absoluut niet voorbij gaan aan Bélem, een voorstad van Lissabon. Hier vindt u meer terug over de geschiedenis van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. De Torre de Belém werd in de 16e eeuw opgericht om hem te herdenken, maar ook om de Taag en het nabijgelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos te kunnen verdedigen.

Dat klooster herbergt o.a. het lichaam van Da Gama. En bent u in Belem, vergeet dan niet om dé zoete lekkernij van Lissabon te proeven: pasteis de Belem. De enige bakker die het originele recept kent en gebruikt ligt zo ongeveer schuintegenover het klooster.

In Belem vindt u ook het Monument van de Ontdekkingen (Padrão dos Descobrimentos) dat in 1960, exact 500 jaar na de dood van Hendrik de Zeevaarderd, werd opgericht. Een bezoek aan de Torre de Belém, het Mosteiro dos Jerónimos en het Monument van de ontdekkingen kunt u het beste op één dag plannen, en eventueel nog combineren met het zeevaartmuseum.

De wijk Bairro Alto

De wijk waar je 20 jaar geleden liever niet doorheen liep is nu een ware hotspot voor de jonge Portugees. Naarmate de avond vordert zwelt het geluid van gezellig gebabbel en klinkende glazen steeds meer aan. De straten van Bairro Alto vullen zich met voornamelijk studenten, backpackers en dertigers die na het werk nog even een afzakkertje nemen.

Kroegen heb je er niet in allerlei maten, ze zijn bijna allemaal klein, maar wel in allerlei soorten. De een lijkt op een snackbar, de ander eerder op een kerkje, de volgende op een loungebar en weer een ander is tegelijkertijd een platenwinkel. Je kijkt er je ogen uit en kan er dus uitstekend een kroegentocht houden.

Christo Rei

Wanneer u in Lissabon bent en over de Taag naar de overkant tuurt, ziet u in de verte een 110 meter hoog Christusbeeld. Net als het beeld in Rio de Janeiro, waarop het geïnspireerd is, slaat hij, met zijn armen gespreid, de wereld onder hem gade. Het is een zeer imposant gezicht en de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Bovendien is het uitzicht dat u vanaf hier op Lissabon heeft erg mooi.

Maar er is meer te zien en doen in Lissabon

Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon. Buiten deze highlights zijn er nog tal van interessante musea, mooie kerken en rustige parken te ontdekken tijdens uw vakantie. Meer informatie hierover vindt u links boven in het menu. 

Lissabon per fiets

Wil je Lissabon anders beleven dan de ‘gemiddelde’ toerist, dan is een tour met BajaBikes een leuke optie. Met hen kun je op de fiets de stad ontdekken, in gezelschap van een Nederlandse gids. Loop je liever, dan kun je ook kiezen voor de wandeltour van Bajabikes.

Een tour kun je thuis al online boeken. Eventuele fietsverhuur, gids, helm, een lokaal hapje en drankje zijn bij de prijs inbegrepen. Op de fiets of te voet zie je toch weer andere leuke dingen die je met het openbaar vervoer gemist zou hebben. Je kunt ook meer lezen over fietsen in Lissabon.

Tip: Op deze website vindt u betrouwbare aanbieders van vliegtickets, hotels en pakketreizen naar Lissabon. Zo kunt u rustig de verschillende citytrip aanbiedingen vergelijken