Cijfers en Historie van Lissabon

Op stedentrip naar Lissabon: fado’s en Vasco da Gama! Een krakende tram die een heuvel op komt gekropen, een fado die bij schemering uit een steegje klinkt, het water van de Taag dat tegen de Torre de Belem klotst; Lissabon ademt sfeer.

De stad heeft dit te danken aan haar rijke historie, maar zeker ook aan een modern en bruisend nachtleven. In de tot clubs omgebouwde docas dansen de inwoners tot in de vroege uurtjes door. Tijdens uw citytrip kunt u in de verschillende fadoclubs genieten van saudade, hét gevoel uit de armenwijken van Lissabon. De beroemde trams laten u kanten van de stad zien die u normaal niet snel zou bezoeken. Op alle gebieden valt er in deze hoofdstad dus veel te beleven.

Cijfers en historie Lissabon

Volgens de overlevering is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht huiswaarts, de Odyssee. Rond het jaar 1200 voor Chr. ontstond er een Fenicische handelsnederzetting. Rond 200 voor Chr. werd de stad veroverd door het Romeinse leger.

Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk, raakte de stad in handen van andere volkeren en raakte ze in verval. De moslims, die de stad inmiddels veroverd hadden, zetten de stad vanaf 714 weer op de kaart. Lissabon werd een belangrijke handelsstad. De eeuwen daarna maakte de stad haar belangrijkste ontwikkelingen in haar historie door..

In 1290 werd de Universiteit van Lissabon gesticht die later verhuisde naar Coimbra (de universiteit staat daar nog steeds). Vasco da Gama’s ontdekking van de zeeroute naar Indië, rond het jaar 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Emanuel I liet na Da Gama’s veilige terugkeer het klooster Mosteiro dos Jerónimos bij Belém bouwen, daar waar Da Gama nu ook begraven ligt. In 1998 was Lissabon gastheer van de Wereldtentoonstelling Expo ’98. Momenteel wordt Lissabon gezien als één van de mooiste steden van Europa, en draagt met recht de bijnaam “De Witte Stad”.

De stad Lissabon heeft 565.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Portugal. Het gebied rond Lissabon is één van de snelst groeiende stedelijke gebieden van Europa, en volgens de cijfers van de Verenigde Naties zouden er in 2050 meer dan 4 en een half miljoen mensen in het totale gebied kunnen wonen.

Het oppervlakte van de Portugese Hoofdstad zelf is 84,6 km². De stad bestaat uit een aantal wijken, waarvan de Bairro Alto, Alfama, Baixa, Castella en Belém de bekendste zijn. Deze wijken zijn ook het meest interessant om tijdens een citytrip te bezoeken. De Lisboetas (bewoners van Lissabon) worden Alfacinhas genoemd, wat “sla-eters” betekent. 

Bekende Portugezen die in Lissabon geboren zijn: Luís de Camões, de beroemdste dichter van Portugal, Fado-zangeres Amália Rodrigues, schrijver/dichter Fernando Pessoa en voetballer Luis Figo.