Eten en Drinken in Lissabon

Bij veel landen heb je direct een associatie qua eten. Bij Portugal heb je dat wellicht een stuk minder, en al helemaal als je het specifiek wil beperken tot de culinaire gewoontes in Lissabon. Het is sowieso al lastig om de Portugese keuken samen te vatten; veel regio’s hebben hun eigen gerechten, waardoor je er erg gevarieerd kunt eten. Vaak voorkomende ingrediënten zijn uiteraard diverse vissoorten (bijvoorbeeld gedroogde kabeljauw, maar ook sardines, octopus, enzovoorts), en diverse vleessoorten (rund, varken, kip, lam), vaak aangevuld met groenten. 

Opmerkelijk is ook de grote invloed van de voormalige koloniën die een grote verscheidenheid van kruiden hebben geïntroduceerd. Zo worden kruiden als piri piri (kleine chilipepers), zwarte peper, kaneel, vanille en saffraan veel gebruikt. Echt specifieke gerechten kent Lissabon niet, op één na: de Pastel de Belém, wat letterlijk ‘gebakje uit Belém (een voorstad van Lissabon)’ betekent. Het is een soort koffiebroodje met custard smaak, vaak versierd met kaneel en poedersuiker. Het oorspronkelijke recept is geheim, en de originele broodjes worden dan ook al honderden jaren in dezelfde banketbakkerij gemaakt.

Bacalhau

Een ander populair gerecht is Bacalhau (Portugees voor gezouten kabeljauw). Het is een smaakvolle vis, waar wel van wordt gezegd dat er voor elke dag van het jaar een verschillende manier is om de te bereiden. De meest populaire vorm is waarschijnlijk de Bacalhau a bras, waarbij de vis samen met rijst, ei en uien wordt geroerbakt en vervolgens gegarneerd met zwarte olijven. Het is lastig om een restaurant te vinden dat deze lekkernij niet serveert, en dat is geheel terecht! 

Behalve Bacalhau valt ook zeker Caldo Verde, groene soep, als regionale topper aan te merken. Deze groene soep bestaat vooral uit boerenkool en aardappels. De soep wordt meestal gegeten tijdens feesten, als voorgerecht of als late avondmaaltijd. Soms wordt er nog ham of worst aan de soep toegevoegd, of wordt het geserveerd met broa (maïsbrood) om in de soep te dopen. 

Een laatste gerecht is nog de Carne de Porco Alentejana. Zoals de naam al doet vermoeden komt het gerecht oorspronkelijk uit de regio Alentejo, ten westen van Lissabon. Varkensvlees wordt enkele uren gemarineerd in een marinade van witte wijn, paprika, knoflook, koriander, laurierblad, en zout en peper. Vervolgens wordt het goudbruin gebakken, waarbij aan het einde mosselen enkele minuten worden meegebakken. Vervolgens wordt het gerecht gereserveerd met frites of gebakken aardappels. Smullen maar!