Musea en Kerken in Lissabon

Lissabon heeft een aantal (kunst)musea die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw stedentrip. Daarnaast kent Lissabon enkele musea die minder met kunst van doen hebben maar waar het ook aan te raden is een kijkje te nemen. Enkele kerken die u kunt bezoeken tijdens uw stedentrip worden ook beschreven.

Musea in Lissabon

Museu Nacional de Arte Antiga: dit museum wordt gezien als het belangrijkste kunstmuseum van Portugal. Je vindt er klassiek werk van vooral Europese kunstschilders, zoals Jeroen Bosch, Albrecht Dürer, Tintoretto en Pierro della Francesca. Ook toont de collectie keramiek, textiel en meubels van de Middeleeuwen tot de vroege negentiende eeuw. 
Adres: Rua das Janelas Verdes, Lissabon. Tram: 15 Cais Rocha. Open: woensdag tot zondag van 10.00 – 18.00 uur. Dinsdag vanaf 14.00 uur.

Museu de Calouste Gulbenkian
 is vernoemd naar de man zijn privé kunstcollectie schonk aan Portugal en daarmee de grondlegger van het museum werd. Hij verzamelde Aziatische kunstnijverheid, zoals tapijten en aardewerk, en Europese kunst, zoals schilderijen en beelden van o.a. Rembrandt en Degas. Het museum is opgesplitst in deze twee categorieën.
Adres: Museu de Calouste GulbenkianAvenida de Berna 45a, Lissabon. Metro: São Sebastião of Praça de Espanha. Open:dinsdag tot zondag van 10.00 – 17.45 uur.

Museu Nacional do Azulejo: het nationale museum van de beroemde Portugese wit-blauwe tegels (in Brazilië uitgevonden), die je op allerlei gebouwen tegenkomt en die erg aan Delfts blauw doen denken. In het museum is onder andere een 35 meter lang 18de eeuwse tegelplateau te zien, waarop een panorama staat van Lissabon voor de aardbeving.
Adres: Rue Madre de Deus 4, Lissabon. Bus: 104 en 105 tot Igreja Madre Deus. Open: woensdag tot zondag 10.00 – 18.00 uur. Dinsdag vanaf 14.00 uur.

Berardo Collectie Museum: Voor de wat modernere kunst moet u in het Berardo Collectie Museum zijn. Hier zijn de werken te zien van o.a. de wat meer algemeen bekende kubisten, surrealisten en pop-art kunstenaars, zoals Picasso, Dali, Andy Warhol en Roy Lichtenstein.
Adres: Praça do Império, Lissabon. Tram E15 tot Belem. Open: zondag tot vrijdag 10.00-19.00 uur. Zaterdag 10.00-22.00 uur.

Museu da Cidade is een soort nationaal historisch museum van Lissabon. In dit 17de eeuws paleis vind je een overzicht van de geschiedenis van Lissabon, met o.a. aandacht voor prehistorische bevindingen en de verwoestende aardbeving van 1755. Ook de inrichting van het paleis maken het bezoek de moeite waard. 
Adres: Palácio Pimenta, Campo Grande 245, Lissabon. Metro: Campo Grande. Open: dinsdag tot zondag van 10.00 – 13.00 uur en 14.00 – 18.00 uu

Museu de Marinha Portugal heeft met de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama een rijke geschiedenis op het gebied van scheepvaart. Een maritiem museum is hier dan ook zeer op zijn plek. In Museu de Marinha staan antieke en moderne modellen van allerlei soorten boten; van oorlogsschip tot vissersboot. Ook oude nautische instrumenten, landkaarten en logboeken kunnen hier van dichtbij bekeken worden. Dit is een leuk museum om met kinderen te bezoeken.
Adres: Museu de Marinha, Lissabon. Tram: 15 tot CCB. Open: ‘s Zomers van 10.00 – 18.00 uur. ’s Winters tot 17.00 uur.

Casa do Fado: Wie in Lissabon is en maar geen genoeg kan krijgen van het fenomeen Fado, moet zeker even een bezoekje brengen aan dit museum over de Portugese volksmuziek. Je komt hier o.a. meer te weten over de bezongen onderwerpen en de gebruikte instrumenten. 
Adres: Casa do Fado, Largo do Chafariz de Dentro 1, Lissabon. Bus: 28 tot Casa Conta.Open: dinsdag tot zaterdag van10.00 – 18.00 uur.