Parken in Lissabon

Voor wie de drukte van de stad even wil ontvluchten is een daguitje naar Sintra een fijne optie, maar voor wie Lissabon niet wil verlaten bieden de stadsparken uitkomst. Veel parken hebben prima picknickvoorzieningen en bieden een fijne afwisseling van het bezoeken van alle toeristische attracties in Lissabon. We zetten de belangrijkste parken van Lissabon voor je op een rijtje. 

Parque Florestal de Monsanto

Het in 1934 aangelegde Parque Florestal de Monsanto is met afstand het grootste stadspark van de stad, met ruim 1000 hectare aan grond. Het park neemt ongeveer 25% van het centurm van Lissabon in beslag en vormt als het ware de longen van de stad. Het hele park doorlopen is dan ook eigenlijk niet te doen, maar een picknick en het bewonderen van hardlopers is leuk genoeg. Je vindt er honderden verschillende bomen, waaronder mediterrane boomsoorten maar ook veel bomen die in ons land voorkomen. 

In dit bos ligt ook het Palacio Fronteira, het jachtpaviljoen voor João de Mascarenhas, de eerste markies van Fronteira. Binnen dit gebied is ook een ecologisch park te vinden, waar je meer te weten komt over de dieren. Leuk voor kinderen zijn het recreatieve gedeelte Alto da Serafina en het Alvito kinderpark. Houd je van rust dan zou je kunnen overwegen een hotel in de buurt van het Monsanto Park te boeken.

Parque Eduardo VII

Een centraal gelegen park, vlakbij de metrohalte met de toepasselijke naam ‘Parque’. Als je van water en de bijbehorende vogels houdt zit je hier goed. Ook kun je er eten, of een bezoek brengen aan de Estufa Fria, een broeikas waar je tropische flora kunt aanschouwen. Het stadspark is vernoemd naar een Engelse koning die de stad begin 20ste eeuw bezocht, en heeft deze naam nooit verloren. 

Het park is een stuk kleiner dan Monsanto; het strekt zich uit over een gebied van 25 hectare. Het biedt een aardig uitzicht over het lagergelegen centrum van Lissabon. De toegang is uiteraard gratis. Een mooi hotel dat aan dit park ligt is Hotel Avenida Park.

Jardim Botânico

In de botanische tuinen van Lissabon vind je onder meer het Wetenschaps- en Natuurhistorisch museum. Het oorspronkelijke doel van deze tuinen was om planten en bloemen te kunnen laten groeien die door Portugese ontdekkingsreizigers op hun boten werden meegenomen.

Niet verwonderlijk dat dit de oudste botanische tuin van Portugal is. Ook is er een een amfitheater en een restaurant en biedt het park een fraai uitzicht over de oude wijk Belém en de Taag.  

Jardim da Estrela

Dit park ligt vlak bij de Basilica da Estrela en is het oudste park van Lissabon. De nadruk ligt hier meer op bloemen dan op bomen, zoals in de andere parken. Je vindt er onder andere twee speeltuinen (leuk voor de kinderen, en pa en ma kunnen even bijkomen) en een bibliotheek.

Hopelijk helpt dit overzicht van de belangrijkste parken van Lissabon tijdens je stedentrip. Tip: onder aan deze pagina vindt u betrouwbare aanbieders van vliegtickets, hotels en pakketreizen naar Lissabon. Zo kunt u rustig de verschillende aanbiedingen vergelijken.

Zoekt u hotels die dichtbij een van deze parken liggen, kunt u daar op Booking.com specifiek naar zoeken. Benieuwd naar de andere Lissabon bezienswaardigheden? Daar kun je op deze pagina meer over lezen.