Praktische informatie Lissabon

Voordat u naar Lissabon reist is het leuk om alvast op de hoogte te zijn van enkele praktische zaken, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Ook is het prettig om het één en ander van Lissabon te weten voordat u uw citytrip begint. Zoek in elk geval op de stadsplattegrond op waar uw hotel zich bevindt, zodat u zich makkelijk kunt oriënteren tijdens uw wandelingen.
 
In Portugal hanteert men de euro; Lissabon heeft een iets hoger prijsniveau dan Porto en andere Portugese steden als Coimbra en Fatima. Ten opzichte van Nederland zijn de prijzen in Lissabon echter niet al te hoog.

Cijfers en historie van Lissabon

Volgens de overlevering is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus, tijdens zijn beroemde tocht De Odyssee. 200 voor Christus werd de stad door de Romeinen veroverd, en later door de Moslims doorontwikkeld.

Tegenwoordig heeft de stad, die in de regio Estremadura ligt, 2.9 miljoen inwoners. Deze inwoners houden het zelf op “Lisboa” en “O rio” als ze het over hun stad en de rivier de Taag hebben. Lissabon is de bakermat van Fado, ontstaan in de armenwijken. Fadonummers draaien allemaal om saudade, een ondefinieerbaar woord dat ongeveer slaat op een mix van fatalisme, melancholie en sentimentaliteit. Lees op deze pagina meer over cijfers en de historie van de Portugese hoofdstad.

Plattegrond van Lissabon

De plattegrond van Lissabon geeft u een goede indruk van hoe de stad opgebouwd is en waar u moet zijn om de verschillende bezienswaardigheden te kunnen bezoeken. Ook de metro-stations zijn op deze kaart aangegeven. De plattegrond van Lissabon kunt u hier vinden.

Het weer in Lissabon

Het klimaat in Lissabon is het prettigst gedurende het voor- en najaar. Het is dan niet te warm en niet te koud, en dus uitstekend weer voor een citytrip.  Als u tijdens uw stedentrip ook veel aan het strand van Lissabon wilt liggen kunt u beter voor de zomer kiezen. De gemiddelde temperatuur is in de zomermaanden 27 graden. Lees meer over het weer en weersvoorspellingen voor Lissabon op weerpagina

Openbaar vervoer & transport in Lissabon

Hoewel het oude stadscentrum van Lissabon goed te voet te verkennen is zijn er ook genoeg interessante plekken waar u beter met de tram, metro of zelfs trein heen kunt gaan  Denk aan de stranden, Belém en Sintra. Lees meer over de bekende ouderwetse trammetjes, transport & openbaar vervoer en hoe u het voordelig kunt reizen met de Lisboa Card. Bekijk ook de overige reis-websites.

Tip: Op Citytrip.be kan je een gratis reisgids downloaden over citytrip Lissabon.