Sintra

Een leuk daguitspaje: Sintra! Als je in Lissabon bent, vergeet dan niet het historisch dorpje Sintra te bezoeken, dat dertig kilometer ten westen van de stad ligt. Het is zeker de moeite waard om deze sprookjesachtige plek te ontdekken, die doordrenkt is met werelderfgoed gebouwen. Helemaal voor echte cultuurliefhebbers. Niet alleen de stadje zelf is indrukwekkend, de ligging is minstens zo imposant. Sintra ligt middenin het Sintra-gebergte in het Sintra-Cascais Natural Park. 

Het oude gedeelte van de stad met vestigingsmuren is gevestigd op de top van een hoge berg dat bezaaid is met weelderige, groene beplanting. Het historisch centrum torent dus statig boven alles uit. Er zijn verschillende bezienswaardigheden, waarvan het landgoed met paleis Quinta da Regaleira wellicht de meest bekende is. Maar voordat we doorgaan met de grote trekpleisters, lichten we eerst een tipje op over de geschiedenis van Sintra.

Geschiedenis van Sintra

De naam Sintra stamt af van het Keltische woord Cynthia, dat Maan betekent. Ruim driehonderd jaar voor Christus behoorde deze streek tot het Keltisch gebied. Honderden jaren later, in de 8e eeuw, namen de Moren het gebied vervolgens in en zij noemden het Zintira of Chintra.

In 1147, na de verovering van Lissabon gaven de Moren zich over aan de christelijke troepen van koning Alfons I van Portugal. Door deze mengeling van volkeren uit het verleden is Sintra heden ten dage een mix van Keltische, Arabische en Portugese gebouwen en culturen. 

Belangrijkste bezienswaardigheden van Sintra en omgeving

In Sintra zelf en in de omgeving zijn er talloze prachtige paleizen en kastelen te vinden. Onder andere het paleis Quinta da Regaleira nabij het ​​historische centrum van Sintra. Dit pand met bijbehorende tuinen is niet zomaar een gebouw op een of ander landgoed. Het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sintra en niet voor niets.

Het paleis is idyllisch en is omringt door veel groen en diverse waterpartijen. Zo bestaat de omgeving uit een romantisch park waar je je echt een prins of prinses kan wanen. Struin rond door de boomrijke lanen, droom weg bij de heldere meren, fonteinen of verstop je in een van de grotten. 

Quinta da Regaleira staat ook op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Ook het zomerpaleis van de koningen oftewel het Palácio Nacional de Sintra daterend uit de 15e en 16e eeuw staat op deze lijst en tref je midden in het dorpje aan. Het Paleis van Queluz, de vroegere zomerresidentie van de Portugese koningen, uit de 14e en de 16e eeuw, mag je ook zeker niet tijdens je bezoek overslaan. Dit paleis met haar elegante roze gevel is een van Portugals mooiste paleizen in rococostijl. 

De Moren hebben tijdens hun verblijf het fraaie Morenkasteel (Castelo dos Mouros) op een heuveltop gebouwd. Een andere trekpleister dat ook op de lijst van UNESCO staat. Tot slot kun je ook even het fotogenieke Pena Paleis op je lijstje zetten. Dit beroemde voormalig klooster uit de 16e eeuw is rood en geel geschilderd en staat als voorbeeld van romantiek.

TIP: De belangrijkste bezienswaardigheden zijn in één handige combikaart Lissabon-Sintra pas te koop.

Sintra Cultuur- en Wandelreizen

Wandel je graag? Sintra is een fantastisch wandelgebied. Sowieso is Portugal populair onder wandelaars. Reisorganisatie SNP Wandelreizen, specialist in Natuurreizen heeft een mooie wandelvakantie genaamd ‘Paleizen, parken en ‘praias’ van de Portugese jetset’. Wandelen rond Sintra is een onderdeel van deze wandelvakantie. Ook zie je de Cabo da Roca: de westkaap van het vasteland.

Hoe kom je er?

Vanuit Lissabon kun je Sintra makkelijk en voordelig bezoeken met de trein. Het station van Sintra is station Rossio. Als je de relatieve drukte van Lissabon even zat bent en je hebt er de tijd voor, is een daguitstapje naar Sintra zeker de moeite waard. Koop je de Lissaon-Sintra pas, dan is reizen gratis inbegrepen.