Winkelen en Uitgaan in Lissabon

voor de fanatieke shopper en feestganger is Lissabon misschien niet gelijk the place to be; toch zijn er ook in deze stad enkele winkelstraten, winkels en clubs te noemen die ook voor de kieskeurige shoppers en feestbeesten de moeite waard zijn. 

Lissabon: shoppen

Lissabon is nog steeds een van de meest goedkope hoofdsteden van Europa waar je naar hartenlust kunt shoppen. In het oude centrum vind je veel oude straatjes en steegjes waar je lekker kunt rond slenteren en shoppen. Er zijn ook vele wijken die bekend staan waar je veel winkeltjes treft, maar de stad en omgeving kent ook diverse overdekte shoppingmalls waar je oneindig kunt winkelen en daarna een terrasje kunt pakken.  

De wijk Chiado is onder andere een bekend winkelgebied. De belangrijkste straten in deze wijk zijn de Rua do Carmo en de Rua Garrett, waar je ook ’s werelds oudste boekhandel vindt. Behalve winkels tref je er ook vele restaurants en enkele theaters. Een andere wijk, Principe Real, feitelijk een uitbreiding van de befaamde Bairro Alto, is een pittoresk winkelgebied die is uitgegroeid tot een van de meest interessante winkelstraten door de Rua Dom Pedro V en Rua da Escola Politecnica. 

Designerwinkels

Ontdek er hippe designerwinkels en de mooie twee verdiepingen tellende shoppingalerij Embaixada die gevestigd is in een voormalige paleis uit de 19e eeuw. De beroemde Bairro Alto is niet echt meer een winkelgebied voor de veeleisende shopper, maar je vindt er nog wel steeds allerlei alternatieve winkeltjes die zeker interessant zijn.  

De brede Avenida da Liberdade wordt niet voor niets beschouwd als de Champs-Elysees van Lissabon. De lange en lommerrijke boulevard is de thuisbasis van de grote luxe merken. Als je dus een exclusieve tas of kleding van Prada, Chanel of Louis Vuitton zoekt, is dit de plek om te gaan winkelen. En ook als je graag een paar mooie schoenen wilt aanschaffen of lokale sieraden wilt scoren.  

Uitgaan in Lissabon

Lissabon is, anders dan je misschien zou verwachten, een stad bij uitstek geschikt om te gaan stappen of om te genieten in een van de vele cafés met terrasjes. In elke hoofdstraat of straatje tref je ongetwijfeld terrasjes aan waar je in de buitenlucht een drankje kunt drinken en wat kan eten. Elke café of traditionele pastelaria serveert wel verse croissants en de typisch Portugese pasteis de nata of diverse lichte maaltijden. 

Een van de meest beroemde cafés van de stad is Brasileira aan de Rua Garrett, 120 in Chiado. Het cafe werd in 1905 geopend en heeft een prachtig art nouveau decor. De beroemde dichter Fernando Pessoa, wiens bronzen beeld misschien wel de meest gefotografeerde van het land is, was een bekende bezoeker van Brasileira.  

Bairro Alto

Een breed scala aan bars en pubs tref je in Bairro Alto. Een ideale plek voor bar-hoppers! Of je nu op zoek bent naar een traditionele wijnbar of een hippe bar voor een cocktail, je vindt het allemaal in deze buurt. Pas wel op voor gebroken glas op straat. En vrijwel elke bar serveert smaakvolle Portugese tapbier zoals Sagres of Super Bock, die meestal minder dan twee euro kost.

Cocktails zijn iets duurder, waarvan de beste zijn te vinden in Cinco Lounge, een sfeervolle trendy lounge bar die je goed kunt bezoeken vanaf de late namiddag. Bekijk de website van de Cinco Lounge

Voor een unieke ervaring en een geraffineerde cocktail ga je naar de Silk Club. Dit is de meest exclusieve bar van de stad en staat op het dak van de trendy Chiado winkelgebied. Vanaf deze club heb je 360 graden uitzicht over Lissabon en kun je behalve cocktails, ook genieten van lekker tapas of sushi. Bezoek de website van de Silk Club

Is het al wat later op de avond? En ben je klaar om te dansen? Dan zit je in Lissabon zeker goed, want de stad heeft de reputatie als een van de meest belangrijke steden om uit te gaan tot in de kleine uurtjes. De meest beduidende dansgelegenheden zijn geconcentreerd in de buurt van de rivier aan de Avenida 24 de Julho, tussen het centrum en Belem. De plek waar je trendy clubs tot kleinere bars met livemuziek vindt.

Docas Lissabon

In het havengebied van de stad vind je ook vele kroegen en discotheken, zoals de bekende Dock’s Club, een plek gevuld met gevarieerde geluiden van pop tot trance, maar ook grotendeels Afrikaanse beats vanwege een sterke Angolese aanwezigheid.

Typisch Portugees is om de avond eerst te beginnen met een goede maaltijd in een van de vele eetgelegenheden, daarna een ware kroegentocht te houden en vervolgens rond een uur of twee ’s ochtends de clubs op te zoeken om te dansen. Zin gekregen in een stedentrip naar Lissabon? Bekijk hier de aanbiedingen van de grotere reisorganisaties.